Baugruppe

Bydlení ve vlastním historickém, ale individuálně zrekonstruovaném domě se zahradou, pár kroků od stanice metra je snem, který si může dovolit naplnit opravdu málo rodin s malými dětmi. Když ale spojily síly hned tři takové, aby si koupily třípodlažní vilu před rekonstrukcí, bylo nám jasné, že to je velmi zajímavý experiment. A že místo utopie to musí být racionální cesta nejen k realizaci, ale i k provozu takovéhoto typu bydlení.

V každém podlaží jsme navrhli každé rodině jeden zcela individuální byt. Sklep jsme podkopali a prohloubili, abychom zde zřídili společné prostory prádelny, sklepů a technického zázemí, které doplňuje i společná klubovna.

Dům celkově jsme pojali tak, jak byl zamýšlen – jako první mezi sobě rovnými – vévodící řadě domů v bloku. Proto jsme štít rozsvítili do symetrie novými okenními otvory a vrátili mu tektonickou poezii, o kterou dřívějším zateplením přišel. Pojetí zahrady doplňuje celkovou koncepci tohoto městského bydlení. Zbourali jsme garáž a postavili místo ní tři samostatné kapacitní kolárny s malým společným skladem zahradního náčiní.

Jednotlivé byty jsme pojednali v duchu domu samého, přeloženého do osobitého životního jazyka jednotlivých rodin.

Foto: Studio Flusser

Naše role

  • bytový dům
  • rekonstrukce