With Gracefulness from Dejvice

Creating a home from a worn-out space formed by series of rooms grouped along one wall, connected by a dark hall, could be seen as a demanding assignment. Our studio decided to take advantage of the sixteen-meter-long, straight view of the whole flat. The centre consists of the sitting area situated under the bookshelves and the kitchen with the dining room, while bedrooms are situated at the opposite ends of the long space. Although the master bedroom connects directly to the living area, it remains an intimate space with a dressing room and ensuite bathroom. The elegant and optimistic nature of the building constructed in the early twentieth century was replicated in the interior of this apartment. The façade and communal areas have been approached with respect to the art period in which the house was built. Therefore, the motifs on the radiator covers were inspired by the patterns on the building staircase, pointed door jambs duplicated stucco walls around windows, and the upholstery were inspired by the communal door design. Meanwhile, the nobility of the area is accentuated by the simple façade of the building and smooth surfaces – oak veneers and varnished surfaces in sensitive tones.

Our role

  • apartment
  • reconstruction